IVA GAJIĆ o trudnoći i majčinstvu: “Snovi se ostvaruju, moje čudo se dogodilo uprkos prognozama lekara!”

Ivu Gajić, nekada Smiljanić pamtim sa TV ekrana još kao tinejdzerku. Prelepa devojčica sa plavim okama mi je oduvek bila simpatična iako je nisam poznavala lično, a sada mogu sa ponosom da konstatujem da me njuh nije prevario. 🙂 Danas, posle nekoliko godina uspešne saradnje na raznim projektima za ovu lepu dvadesetosmogodnišnju mamu tromesečnog Mihaila mogu da kažem da je jedna od najprofesionalnijih i najprijatnijih osoba sa kojima sam sarađivala u svojoj karijeri. Pametna, predusetljiva, nasmejana i uvek pripremljena za intervju. I zato mi je neizmerno drago da je baš Iva Tibba mama ovog meseca.

 

Iva, mnogo mi je drago da, ovoga puta, ne pričamo o projektima, televiziji itd… Već o najlepšoj stvari na svetu – majčinstvu. Postala si mama pre tri meseca, kakvi su tvoji prvi utisci na tako veliku promenu u zivotu? 

 

Draga Milena, hvala ti puno na prilici da podelim svoja iskustva o majčinstvu i Tibbi koja mi se dopala na prvi pogled i dodir! Upoznale smo se pre desetak godina na televiziji kada nisam ni slutila da ćemo danas razgovarati na ovu temu. Ipak snovi se ostvaruju! Kao i sve žene čitala sam i slušala iskustva drugih koje o majčinstvu govore u superlativu, ali me niko, pa čak ni moja mama nije upozorio koliko je to težak i odgovoran zadatak. Ipak, one lepe strane majčinstva su daleko upečatljivije pa samim tim i glasnije i nadmoćnije od svih briga, strahova, nedoumica, nespavanja….i svega onoga što majčinstvo nosi. Život se svim majkama promeni iz korena, prve dve nedelje bile su veoma dinamične ali grčevi, otpadanje pupčanika…sve je to iza nas! Sada uživamo u maženjima, gugutanjima, osmesima i naravno isčekivanju zubića 🙂 Ja sam jedna od žena kojoj su govorili da će majčinstvo za nju biti gotovo nemoguće, ali moje čudo se dogodilo! I to sve zahvaljujući podršci mog neverovatnog supruga koji je verovao u nas, kao i znanju dr Darka Lazarevića.

 

Porodila si se prirodnim putem, šta misliš koliko psihofizičke pripreme pomažu da porodjaj bude lakši? Imaš li možda neki savet za sve buduće mame koje osećaju strah od prirodnog porodjaja? 

 

Veliki pozdrav za predivne babice i medicinske sestre Doma Zdravlja Novi Beograd koje su me priprmale za porođaj i svakoga dana davale injekcije. Takođe, veliko hvala babici Dušici Dišić. Zahvaljujući njima znala sam šta me očekuje i kada je kucnuo čas desilo se baš onako kako su govorile! Porodila sam se za manje od dva sata!!! Iako sam sa svojim ginekologom razgovarala o epiduralnoj anesteziji za nju nije bilo vremena budući da sam u porodilište primljena otvorena gotovo 8 cm i sa naprslim vodenjakom. Moj suprug je imao želju da prisustvuje porođaju, a budući da smo bili svesni da će porođaj biti lak, iako je beba velika (3850g), odlučili smo da našeg sina zajedno dočekamo. Divim se ljudima koji rade u porodilištima, a ogromnu zahvalnost dugujem babici Tijani iz Narodnog Fronta koja je zajedno sa nama proslavila svoj rođendan. Mihailo i ja smo se potrudili da joj olakšamo posao 🙂  Svako ko kaže da porođaj ne boli, laže…ali to iskustvo je prošlo na milijarde žena na svetu i majka priroda se pobrinula da se takva čuda dešavaju svake sukunde. Saveta je mnogo, ali mislim da pozitivno razmišljanje jeste najbolja stvar koju buduća mama može da primeni. Sreća prati hrabre. Ja sam se nekoliko puta setila reči moje bake: „Kada bude najviše bolelo samo pomisli da ćeš vrlo brzo videti svoje dete!“. Tako je i bilo. Još jedan savet-ne čitajte forume i internet! Ili makar ne čitajte svakodnevno!

 

Znam da si oduvek bila aktivna i privatno i poslovno, kakva je sada situacija? Kako izgleda tvoj dan? Stižeš li da se posvetiš i nekoj drugoj aktivnosti ili je uloga mame 24/7 sada ipak na prvom i jedinom mestu? 

 

Oni koji me poznaju kažu da sam oduvek bila dobro organizovana, ali i to se malo promenilo. Sve mame znaju da ono što su pre majčinstva mislile da rade brzo nakon što su postale majke sada mogu još brže! Suprug i ja smo se dogovorili da ćemo se u početku obavezama oko bebe baviti samo on i ja dok su bake bile tu podrška oko kuvanja i eventualno peglanja, ali ubrzo smo se vratili našoj svakodnevnoj rutini. I shvatili smo da iako deluje teže, nama je ipak tako lakše. Nismo želeli nikoga da opterećeujemo. Slušali smo savete, ali smo samo prihvatali one koje smo mi osećali važnim i NARAVNO nebrojano puta smo pozvali servis HALO BEBA. Svaka čast na ideji njenim tvorcima i predivnim majkama, bakama i profesionalcima koji rade tamo. Mihailo je imao mesec dana kada sam odbranila master rad na Ekonomskom fakultetuu, budući da tokom trudnoće nisam stigla. Radujem se da uskoro nastavim sa vežbanjem i to nadam se sa mojim sinom, a uskoro planiram da nastavim učenje jezika koje sam započela tokom trudnoće. Naravno da je majčinstvo na prvom mestu, ali se trudim da ne zapostavim ni svoje ostale uloge-supruge, sestre, ćerke, drugarice, koleginice…Ipak, ne dozvaljavam da Mihailo trpi zbog toga, već je on naprotiv uključen u sve. Imao je dva meseca kada smo išli na prvo poslovno putovanje i bio je super! Život se nastavlja kada dobijete dete, ne staje, čak naprotiv.

 

Imaš veliku, složnu porodicu sa kojom si si izuzetno bliska. Pošto i ja imam sestru, molim te, reci mi kako si se tetke snašle sa Mihailom? 🙂 

 

Imam dve mlađe sestre, jednu stariju i starijeg brata:) – mi smo baš veeelika porodica. Mihailo je četvrto unuče mom tati i prvo mojoj mami, ali je već uspeo da postane mezimac svima. Tetke ga obožavaju! Najstarija sestra se potrudila da ga opremi od glave do pete, ali je i dalje malo tužna budući da se nadala još jednoj devojčici u porodici. Tetke su najveće bogatstvo!!! One su nunale kada je imao grčeve, a danas su omiljeno društvo za smejanje i igranje.

 

 

Znam da i tvoj suprug, kao pravi tata pomaže oko Mihaila i sigurna sam da ti znači ta podrška. Ima li nekih zanimljivih ili uprčatljivih situacija u kojima ste se našli kao novopečeni roditelji?  

 

Sigurna sam da svaka mama ima samo reči hvale za svoje supruge i verujem da ih je tako svaka od nas i birala-kao tate svoje dece! Petar je od prvog dana uključen u moju trudnoću a kasnije i sve obaveze oko Mihaila, ne zato što sam ja na tome insistirala već zato što je on tako želeo. Kupanje je postalo naš zajednički ritual budući da se tata vratio poslovnim obavezama kada je Mihailo napunio dve nedelje, a ubrzo su počela i službena putovanja. Ipak, veče je najčešće rezervisano za zajedničku igru, razgovore i kupanje. U početku je pomagao oko pripreme dohrane, sređivanja flašica itd. jer nažalost nisam imala dovoljno mleka. Sada kada je hranjenje naš ritual tata može malo da odmori ali ne zadugo 😉

 

Da li si kao trudnica nosila specijalizovanu garderobu i šta ti je tada bio prioritet kada je izgled u pitanju? Jedna si od mama koje doje svoju bebu i koje nose Tibba modele, šta ti se najviše dopada iz našeg asortimana i zbog čega? 🙂 

 

Budući da sam sklona gojenju mislila sam da ću se tokom trudnoće mnogo ugojiti, ali nisam-dobila sam 12 kg.Iako sam se bavila javnim poslom ne robujem izgledom pa tako nisam ni u trudnoći. Zbog komplikacija sa krvlju rano sam otišla na trudničko odsustvo, tako da nisam morala da brinem o garderobi za posao, već sam se vrlo lako prešaltovala na trenerke i nešto opuštenija izdanja. Ipak, volim da izgledam lepo tako da sam kupila nekoliko haljina koje ću sigurno moći da nosim i ove zime (nisam ponovo trudna :)))). Helanke za trudnice su nešto što treba da se nađe u ormaru svake buduće mame. Zahvaljujući mojoj drugarici Jovani, koja je dvostruka mama, nisam ni morla da brinem budući da kakao je saznala da sam trudna na moju adresu stiglo dva kofera stvari. U isto vreme otkrivam Tibbu, srećemo se na sajmu mama i tada počinje moja zaljubljenost onim što radite. Spavaćice su predivne…ipak nešto što je mene posebno oduševilo su Tibba duksići. Dojiti leti je lakše nego zimi, barem kada je o garderobi reč. Duks i majice su pun pogodak. Nažalost kada ostanete u drugom stanju svi žele da vas obuku u široku gardorebu, nezanimljivih dezena, ili majice sa bebama koje „iskaču“ iz vašeg stomaka…nažalost nisam pristalica takve estetike, niti bežanja u drugu krajnost. Udobnost ne mora nužno da prati i odustvo stila. Beskrajno hvala Tibbi. I čestitam na još jednom malom anđelu! Hvala u ime svih mama koje su vas otkrile i u ime onih koje će to tek učiniti.

 

Iva Gajić, photo Mirko Tabašević Hello

Iva Gajić sa sestrama, privatna arhiva

  • No products in the cart.