ULJE PROTV STRIJA – MIT ILI ISTINA?

Kada sam prvi put ostala u drugom stanju, sve u vezi trudnoće me je zanimalo. Imala sam specijalnu aplikaciju na telefonu, čitala sam sve moguće tekstove, pratila sam to maleno srce koje kuca u meni baš svakog dana: na koju voćkicu beba liči, šta me čeka u nedelji koja dolazi, šta jesti, koliko šetati…I naravno – čime se mackati.

Photo Petar Djordjević

Mackala sam do besvesti u obe moje trudnoće I probala sam nekoliko najpopularnijih opcija: Veledu, Šaljića I BioOli.  (Šaljić mi je ostavio fleke na pidžamama, pa sam Veledu I BioOil koristila radije.)

Ne znam da li je to mackanje kasnije doprinelo da nemam niti jednu striju, ali da mi je koža u trudnoći bila hidrirana i lepa – jeste. Ali priznaću vam nešto: iako ranije nisam bila neki veliki ljubitelj kremica, danas uistinu jesam.

I zato baš danas – pet godina od mog prvog porodjaja i nakon punih pet godina od osnivanja Tibbe, imam to zadovoljstvo da vam predstavim ono na čemu smo vredno radili proteklih meseci.  Sa puno ljubavi I pažnje kreirali smo ono što smo dugo želeli: najkvalitetnije prirodano ulje za trudnice, iza kog stoji Tibba I potpis jednog sjajnog domaćeg brenda prirodne kozmetike.

Sa ponosom vam predstavljamo Tibba mama ulje za prevenciju strija by https://aromatherapist.rs/

U ovom blogu prenosim vam priču sa tvorcem našeg ulja, velikim poznavaocem lekovitog bilja i našim renomiranim fitoterapeutom Vanjom Kosanićem.

Vanja, možeš li nam ukratko reći otkud tvoja ljubav prema lekovitim biljkama I kako je došlo do toga da postaneš jedan od najtraženijih fitoterapeuta na našim prostorima? 

Usmeravanje ljubavi ka biljkama prema profesiji je počela pre 13 godina, tad sam otišao na prvu radionicu aromakozmetike i upoznao čarobni svet eteričnih ulja.

Zapravo je sve počelo onog dana kad je krenulo upoznavanje sveta oko sebe, zahvaljujći roditeljima.

Vikende smo provodili u šumi, na planini, u trosatnim šetnjama starom prugom pre izlaska sunca, vožnjom bicikla kroz šumu do sledećeg sela…

Naučili su me da je materijalno trenutno i da samo iskrena ljubav može doneti sreću za celi život i upravo to me je nateralo da ozbiljno razmislim čime želim da se bavim u životu.

Ljubav prema biljkama je meni sasvim prirodna, ko nam toliko nesebično i bezuslovno daje osim prirode…

Aromaterapija je sastavni deo mog života, trenutno možda na pogrešnoj lokaciji jer sam i previše okružen betonom, ali i to sam za sad prihvatio kao prolazni period koji mi je doneo mnogo dobrog u životu, divnih ljudi, mogućnosti da učim i da svoje znanje podelim sa ljudima koji imaju slične poglede na svet.

Nakon diplomiranja sam tek shvatio koliko je posao fitoaromaterapeuta odgovorno zvanje i trudim se da sve što sam naučio spakujem u bočice.

U poslednje vreme svedoci smo pojave brendova koji u svom asortimanu nude 100% prirodnu kozmetiku, pa se stiče utisak da je sve “prirodno” i dobro, dakle da ne možemo pogrešiti pri odabiru. Postoji li nekvalitetna prirodna kozmetika? I kako da izaberemo onu pravu? 

Prvo i najbitnije je da moramo znati da nije sve prirodno dobro za našu kožu, a druga bitna stvar je procenat bilo kog hladno ceđenog ulja u proizvodu.

Dosta prirodnih sastojaka se ubaci u recepturu u malom procentu kako bi svojim imenom obogatilo etiketu i prodalo proizvod. To je po mom mišljenju čisto parazitiranje na aromterepiji kao nauci.

Francuska aromaterapija je upravo suprotno, ona koristi maksimalne količine aktivnih sastojaka (iz biljnih prerađevina poput hladno ceđenih i eteričnih ulja) i nju ne prodaje natpis argan već intenzivno delovanje na koži bez posledica.

Jednostavno nećete uzeti najjeftiniju podlogu za šampon i u to dodati par kapi ulja argana u svrhu promocije.

Nije sve prirodno dobro za kožu i prirodna kozmetika se ne pravi tako što ćete otići na kratki kurs ili naći recepture na netu.

Fitoaromaterapija je medicinska disciplina i morate svesno i odgovorno znati šta ste spakovali u bočicu pre nego dođe do korisnika.

Najvažnije od svega je da morate prepoznati kvalitetnu sirovinu koju poručite od dobaljača i istu vratiti ako ne odgovara kvalitetu o kome ste učili na faksu.

U suprotnom ništa nema smisla, bez kvalitetnog kakao praha torta neće biti fina. 🙂

Dugo smo tragali za proizvodnjom Tibba ulja za trudnice. Brend Aromaterapist smo izabrali jer i sami koristimo i obožavamo vaše proizode, a posle sastanka smo bili apsolutno sigurni da želimo vaš logo na našoj etiketi. Možeš li nam reći koliki je izazov bio napraviti Tibba mama ulje za trudnice?  I šta je ono što ga izdvaja od ostalih prirodnih proizvoda koji se mogu pronaći na tržištu? 

Napraviti bilo koji kvalitetan preparativni kozmetički proizvod u Srbiji je veliki izazov.

Nikad nismo i nikad nećemo praviti kompromise u kvalitetu sirovina, od njih zavisi koliko će proizvod imati svrhu postojanja.

Vreme trudnoće je uvek izazov kada je u pitanju pravljenje kozmetike, mnogo eteričnih ulja se treba izbegavati u trudnoći, čulo mirisa je osetljivije, a koža se bržo rasteže i treba je učiniti elastičnom pre nego se strije pojave.

Tibba mama ulje je skupilo u sebi mnogo kvalitetnih hladno ceđenih ulja koja brzo regenerišu kožu, omekšavaju je i spremaju za sve fizičke izazove.

Intenzivne mirise hladno ceđenih ulja sam neutralisao finim eteričnim uljem mandarine koje nema nikakve kontraindikacije u trudnoći.

Ulje mandarine je inače poznato po svom delovanju na raspoloženje, terapeutski se preporučuje kod nervoze, stresa, depresije i nesanice.

U celu recepturu se umešala i gotu kola (centela), biljka koja je veoma klinički ispitana kod delovanja na ožiljke.

Njeno regenerativno delovanje će pomoći ukoliko dođe do pucanja kože.  Gotu kola je veoma dobar venotonik pa svoje ulje možete koristiti za laganu masažu otečenih zglobova i stopala.

Sve u svemu spojili smo najbolje bez jeftinih sirovina koje prave masu.

Tibba mama ulje je zapravo jedna mala riznica aktivnih sastojaka iz hladno ceđenih ulja koja će osigurati zdravu kožu bez ikakvih posledica.

Jasno, takvo ulje smo I želeli. Nego, želala bih da čujem tvoje mišljenje: da li je ulje protiv strija mit ili istina?

Ulje za strije nije mit, vrlo je prosto. 

Ulje se lako upija u duboke slojeve kože, zavisno od sastava ulja ono može lako da omekša kožu, poveća elastičnost, aktivira ćelijski rast i tako je regeneriše. 

U sastavu Tibba ulja smo koristili ispitana ulja koja duboko prodiru i “rade” posao.

Strije su ožiljno tkivo, koža se prosto razvlači i ako nije spremna ispuca, i to ispuca baš duboko tako da je poenta našeg ulja da pripremimo kožu na rastezanje, da je elastična, nahranjena i u slučaju da ipak ispuca da se brže regeneriše. 

Ulja koja su u sastavu našeg Tibba mama ulja podstiču i prirodnu regeneraciju kože pa nam i to ide vrlo u korist, ali važno je napomeniti da preporučujemo da se ovaj proizvod koristi od samog početka trudnoće. I to dva do tri puta dnevno.

Obično influenseri pričaju o beauty rutinama, a ja ću pitati tebe: koja je tvoja dnevna rutina kada je nega kože u pitanju? 

Obzirom da sam svaki dan na biciklu menja se sa godišnjim dobima.

Dan krenem sa umivanjem hladnom vodom, da se razbudim i sperem ostatak kozmetike od predhodne večeri, za dan krema, leto proleće hidratantna a zima jesen hranljiva.

Prava nega kreće tek pred spavanje, umivanje gelom nakon kog ide tonik na bazi hidrolata i uljani serum.

Jako je bitna masaža lica, odvojite bar dve minute pred spavanje i umasirajte omiljene proizvode.

Uljani serum često zamenim čistim hladno ceđenim uljem ili čistim shea maslacom.

Vazduh je u Beogradu surov, koža to veoma oseti.

Budući da se baviš i makrobiotikom, živiš u skladu sa prirodom i samim sobom, kaži nam, molim te, koji bi bio tvoj konkretan savet našim čitaocima – ne samo za lepotu, dobru kožu, već i za opšte zdravlje?  

Ja sam čovek od rituala, volim da imam jutro da se istegnem, doručak smatram najbitnijim obrokom i uvek kuvam kad ustanem. Hrana je naše gorivo i ona treba da hrani organizam, ne truje.

Mnogo puta sam ljudima sa disbalansima na koži pomogao samo regulacijom ishrane i čvrsto verujem da je to najbitnije za zdrav život. Jednodnevni post na vodi iznenađujuće brzo reši mnoge zdravstvene probleme.

A ono drugo najbitnije, ma jednostavno da smo prema sebi iskreni i da sve što nam ne odgovara menjamo, partnera, prijatelje, mesto stanovanja….

Povremeno stanem pred ogledalo i porazgovaram sam sa sobom, nema tu ništa loše, osim što na kraju razgovora ne možeš sebe zagrliti. Ili ipak možeš? 🙂

  • No products in the cart.