SARA OSTER ROKVIĆ: “Majčinstvo “proširi” srce toliko da puca po šavovima!”

Od kako sam postala mama rado pratim nekoliko instagram profila na temu roditeljstva i mnogo sam novog i korisnog saznala zahvaljujućim tim divnim, pametnim, kreativnim ženama koje nesebično dele sa svetom mnogo više od svoje svakodnevice. Ona je jedna od njih, ali s obzirom da je i privatno poznajem – mrvicu je posebnija.

Teško je u nekoliko rečenica opisati šta sve ova mlada mama radi i čime se bavi. Rođena Beograđanka, diplomirani filolog, umetnik u duši, žena koja inspiriše, stvara, edukuje i pomaže. Markova supruga i mama jednog Despota. Ako mene pitate sve što radi miriše na LJUBAV i zato mi je posebno drago što je baš ONA Tibba mama ovog meseca. Upoznajte Saru Oster Rokvić i njen blog „Momsters“.

 

 1. Koja je tvoja najomiljenija uspomena na rano detinstvo?

Definitivno šetnje svakog vikenda sa mojim dekom po gradu i obilasci svih muzeja, galerija i antikvarnica. Imala sam svega četiri godine kada su ti obilasci počeli i trajali su dugi niz godina. On je neko ko mi je usadio tu jaku ljubav ka umetnosti.

 

 1. Mama si preslatkog dečaka Despota koji je u novembru napunio dve godine. Koju osobinu bi kao roditelj volela da „naslediš“ od svoje mame?

Moja majka svaku životnu situaciju posmatra na pozitivan i veseo način, i u svakoj nadje razlog za smeh. To je po meni zaista “umeće”. Često mi govori: “Sine, ako budeš život posmatrala previše ozbiljno, nećeš ga preživeti.” i trudim se da sve to primenim i u mom životu.

 

 1. Kako je izgledao dan kada ste tvoj muž Marko i ti saznali da čekate bebu?

Bio je hladan februarski dan, ja sam bila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i gledala predstavu “Otelo”, a suprug Marko je bio u Barseloni. Po dolasku kući, uradila sam test, dograbila brzo telefon i u Barseloni se ubrzo slavilo. 🙂

 

 1. Kako je protekla tvoja trudnoća i epizoda zvana “porodilište”? 

Period trudnoće je bio moj najlepši period života pre nego što sam postala majka. Imala sam sreću da bude uredna i dosta sam bila aktivna. Vežbala sam lagane vežbe joge i pilatesa, jela puno voća i povrća, dosta sam šetala i čitala. Porodila sam se vrlo brzo, prirodnim putem bez anestezije. Ako budem mogla, sledeći put bih opet sve isto.

 

 1. Sa ove distance na koji način te je majčinstvo promenilo/dopunilo kao osobu? 

 

Majčinstvo me je dosta promenilo, u raznim pogledima, kao i svaku ženu. Učini je ženstvenijom, lepšom, slabijom ali u isto vreme i mnogo jačom. Proširi nam srce toliko da puca po šavovima.

 1. Ponekad nas obraduješ nekom lepom  Despotovom fotkom. 🙂 Super je zabavno imati 2.5 godišnjaka u kući, zar ne? U kojoj je on trenutno fazi? 

Despot je jedna tvrdoglava maza koja ne odustaje od onoga što je naumio, i svaku našu ljutnju vrlo brzo razoruža vrlo izraženim rupicama na obrazima. Nemiran je ali i poslušan tako da za sada imamo balans 🙂 Sve ga zanima, istražuje stalno, mnogo igra i smeje se i stalno nas ljubi, a mi ko lizalice na Suncu 🙂

 1. Znam da znaš, ali želim i ovde da ti kažem koliko volim tvoj blog, Momsters butik i sve što radiš. Kao i sve dobre stvari i „Momsters“ je nastao spontano, zar ne? Molim te, za sve one koji ne znaju, reci nam ukratko kako je sve počelo?

Mnogo mi je drago zbog toga i hvala ti! Momsters je nastao kao privatan profil za moje prijateljice koje su majke i mene, da imamo “online mesto” gde ćemo jedne drugima pisati o našem majčinstvu. Posle nekog vremena profil sam “otvorila”, za kratko vreme veliki broj žena nam se pridružio, i mi smo sada već jedna velika Momsters porodica.

 

 1. Šta je ono što te najviše raduje u ovom virtualnom svetu? Ima li nečega što te rastužuje?

Mnogo toga me raduje! Istina je da je virtuelni svet otudjio ljude, ali meni je doneo toliko fenomenalnih žena, mnoge sam i uživo upoznala, a 2 su mi postale čak i vrlo bliski prijatelji! Ne rastuže me, nego rasplaču ALI u pozitivnom smislu, more poruka sa toliko lepim rečima žena koje prate moje rad. Hvala im do zvezda.

 

 1. Na tvom blogu i “live” uključenjima žene mogu videti i pročitati/saznati mnoštvo korisnih saveta i iz beauty Koja je tvoja obavezna beauty dnevna rutina?

Pored tema majčinstva volim mojim praticoma da pišem na razne teme, a s obzirom da mi žene volimo “beauty” razgovore i one su česta tema za kucanje. Što se tiče moje dnevne rutine volim lepo da očistim lice, zatim da ga isprskam aktivnim kiseonikom, termalnom vodom ili biljnim hidrolatom i zatim nanesem bademovo ulje, makadamije, argana…Ulje od šipka koristim za negu tela.

 

 1. Jedna si od mama koje nose Tibbu. Šta ti se najviše dopada iz našeg asortimana i zbog čega? I btw pošto nismo stigle da se vidimo nedeljama unazad, zanima me da li epizoda dojenje još traje? 🙂

Tibba je zaista brend koji mnogo volim od prvog dana kada sam za njega saznala. Imam spavaćiću sa zvezdicama i puder roze tuniku. Nosim ih još uvek, jer sam i dalje mama dojilja deteta od 2 i po godine. Vrlo su mi praktične te stvrčice i od divnog materijala.

 

 1. Znam da voliš da slikaš, čitaš i slušaš muziku. Da je majčinstvo pesma koja bi to pesma bila?

Od kada sam postala mama nemam više toliko vremena za slikanje i čitanje jer sam sada preokupirana omiljenim mi umetničkim delom, mojim sinom, ali biće vremena u budućnosti i za te divne opuštajuće stvari. Da je majčinstvo pesma, bila bi ”Greatest Love Of All” Whitney Houston.

 

 1. Tvoj muž Marko aktivno učestvuje u svemu vezano za Despota i to sigurna sam tebi kao mami mnogo znači. Ima li ga  i u Momsters priči i u čemu se najviše ogleda njegova podrška? 

On je neko bez koga teško mogu da zamislim i dan jedan, a kamoli duži period. Despot i Marko imaju svoj svet zvani “otac i sin” koji je mnogo lep i kome obojica uživaju, kao i ja u njima. Glavni je “krivac” što Momsters postoji jer me “naterao” da profil otvorim i uključim i druge žene u celu priču. Velika mi je pomoć i podrška i dan danas oko svega.

 1. Planovi? Gde vidiš sebe i Momsters za nekoliko godina?

Ne znam. Kako nisam imala nikakve planove ni u samom startu već je sve išlo spontano, tako i nakon 2 godine imam iste misli. Nemam planove i smernice, vodim se samo svojom intuicijom i velikom željom da pišem ženama, organizujem još više humantarnih

akcija za samohrane majke, Momsters edukativne seminare, radionice za roditelje i decu jer mi sve to donosi mnogo radosti.

 

 1. Tvoj savet mladim tatama i mamama bio bi…

Da cene naizgled obične momente koje provode sa svojom decom. Zajednička večera, čitanje priča, kupanje su oni momenti koji će nam nedostajati mnogo jer vrlo brzo odrastu. Neka pevaju glasno u kolima sa svojom decom, iskoriste svaki momenat da se poigraju sa njima, i budu što više deo njihovog sveta, ali pre svega da se opuste jer je to u današnje vreme vrlo važno. I da se svi porodično mnogo ljube!

 

 1. I za kraj….Kad idemo na neki dobar slatikiš od marcipana? 🙂

Oooo Miki, što se mene tiče, kreći odmah! 🙂

Posetite  instagram profile Momsters , Momsters boutique i Sara Oster Rokvić .

 

 • No products in the cart.